SOTA ON KALLISTA

Lapin Kansassa oli 8.9.2023 oli uutinen, jonka otsikon mukaan Suomi on hakemassa EU-rahaa myös Lapin liikenneväylähankkeisiin. Rahaa on tarkoitus käyttää ihan järkeviin kohteisiin, kuten rautatien parantamiseen Oulun ja Laurilan välillä.

Hyvää on tietenkin se, että ihmisten liikkuminen ja tavaroiden kuljettaminen helpottuu. Sen sijaan hullua on rahan käytön perusteleminen sotaan valmistautumisella. Tarkoitus käy selville jutusta itsestään ja väliotsikosta ”Tavoitteena parantaa sotilaallista liikkuvuutta”.

Tällä kertaa sotasuunnitelmilla on se hyvä puoli, että liikenneväylien parannukset ovat hyödyksi myös rauhan aikana. Tavallisesti sotaan valmistumiseen liittyviä rahapäätöksiä tehtäessä toivotaan, että isoilla rahoilla tehtyjä ostoksia tai investointeja ei koskaan oikeasti tarvita. Ja useimmiten rahan käytöstä ei ole kansalaisille mitään hyötyä. Rajallisia luonnonvaroja vain tuhlataan ja ympäristöä pilataan.

Jos sotaa varten tehdyt investoinnit tai ostetut sotatavarat kuitenkin tulevat joskus tarkoitettuun käyttöön, lisää rahaa tarvitaan suunnattomia määriä. Sota särkee sillat ja talot ja tehtaat ja voimalaitokset ja paljon muutakin elämiselle välttämätöntä. Valtavat määrät ihmisiä kuolee ja jää loppuikänsä hoitoa vaativiksi invalideiksi.

Kun rahaa ei ole määrättömästi ja kun sotaan joutuminenkin pitäisi osata välttää, järkevämpää olisi käyttää raha sellaisiin tarpeisiin, jotka oikeasti tarvitsevat kiireellistä kohentamista. Ammottavia rahanreikiä on terveys- ja sosiaalipalveluissa, koulutuksessa, vanhusten hoivassa ja oikeastaan kaikilla muillakin yhteiskunnan aloilla.

Julkaistu Lapin Kansassa 19.9.2023

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment