Verotetaan rikkaita

Kokoomuksen ja persujen johtama hallitus on oikeistolaisen ideologiansa mukaisesti tehnyt suuren joukon päätöksiä, jotka heikentävät tavallisten kansalaisten ja erityisesti vähävaraisten asemaa ja suosivat voittoa tuottavia yrityksiä ja rikkaita ihmisiä. Hyvinvointialueetkin pakotetaan kipeästi tarvittavien sosiaali- ja terveyspalveluiden leikkauksiin, kun hallitus ei anna niille riittävästi rahaa.

Hallitus perustelee päätöksiään rahan puutteella. Rahaa kuitenkin näyttää olevan määrättömästi aseisiin ja sotimiseen. Kaukana Ukrainassa käytävän kahden vieraan valtion keskinäisen sotimisen edistämiseenkin on käytetty suomalaisten veronmaksajien rahoja jo ainakin kahdentuhannen miljoonan euron verran.

Hallitus on päättänyt hakea lisää verotuloja arvonlisäveroa korottamalla. Tämä vero koskee kaikkein kipeimmin pienituloisia.

Arvonlisäveron korottamisen sijasta esitän yrityksille annettavien huojennusten ja valtiontukien pienentämistä. Esimerkiksi kotitalouksien ja palvelusektorin käyttämästä sähköstä peritään veroa 2,24 senttiä kilowattitunnilta. Teollisuudelta ja muun muassa sähköä valtavasti käyttäviltä konesaleilta vero on vaivaiset 0,05 senttiä. Jos teollisuuden sähkövero korotettaisiin kotitalouksien kanssa samalle tasolle, valtion kassaan tulisi lisää rahaa noin 800 miljoonaa euroa vuodessa.

Toinen tapa saada rikkailta runsaasti rahaa valtion kassaan on ansiotulojen ja pääomatulojen laskeminen yhteen ja niiden progressiivinen verotus ansiotulojen tapaan. Nythän pääomatuloja verotetaan kevyesti eikä niistä makseta lainkaan kuntaveroa.

Paljon muitakin rikkaisiin kohdistuvia keinoja on vielä käyttämättä. Miljardiluokan verotulot ovat mahdollisia puuttumalla tiukasti harmaaseen talouteen sekä veroparatiiseihin ja muuhun veronkiertoon.

Julkaistu Lapin Kansassa 29.4.2024

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment