KIPEÄT JA HOIVAA TARVITSEVAT MAKSAVAT

Talouselämä-lehdessä 31/2023 käsiteltiin suurimpien hoiva- ja terveysyritysten taloutta. Niin kuin lehden kuvasta näkyy kahdenkymmenen suurimman terveys- ja hoivayhtiön vuoden 2022 yhteenlasketut voitot olivat tarkastelujakson ajan toiseksi suurimmat.

Toiseksi suurimmat voitot eivät kuitenkaan näytä kelpaavan, koska vuosi 2022 on nimetty synkäksi vuodeksi. Syynä on voittojen tippuminen vuoden 2021 hirmutuloksesta. Vuosi 2021 oli poikkeuksellinen, kun suurimmille terveys- ja hoivayrityksille syydettiin koronan varjolla veroilla kerättyjä rahoja. Yritysten näyttämien voittojen perusteella näyttää siltä, että rahoja ei lapioitu, vaan kuskattiin suorastaan kauhakuormaajilla.

Suurten voittojen makuun päässeet yhtiöt kai ajattelevat, että saman hirmutuloksen pitäisi jatkua. Toiveita siihen suuntaan näyttää olevan: lehden mukaan yhtiöt hymyilevät tyytyväisinä, kun ne lukevat Orpon ja Purran oikeistohallituksen ohjelmaa.

Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa: Kun yksityiset yhtiöt rikastuvat, julkiset palvelut rappeutuvat, sairaat ja hoivaa tarvitsevat kärsivät ja maksut nousevat. Kyllä valtion (ja hallituksen) pitäisi pitää huolta ennemmin kansalaisista kuin yksityisistä voittoa kahmivista yrityksistä.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment