Hallituksen esittämät huononnukset on estettävä

Hallitusohjelmasta löytyy otsikko ”Työllistämisen esteiden purkaminen”. Normaali ihminen ajattelee, että tällaisen otsikon alla käsiteltäisiin työpaikkojen lisäämistä ja työttömien töihin pääsemistä. Erityisen tärkeitä olisivat sellaiset kokopäiväiset työpaikat, joista maksetulla palkalla ihminen tulee normaalisti toimeen.

Työpaikkojen ja työllistämisen sijasta otsikon alla käsitelläänkin ihan vastakkaisia asioita:

  • Työsuhde voidaan solmia määräaikaisena käyttää ilman erityisiä perusteita.
  • Lomautusta koskeva ilmoitusaika lyhennetään viikkoon, kun se nykyisin on kaksi viikkoa ja joissakin työehtosopimuksissa sitäkin pitempi.
  • Ensimmäiseltä sairauspoissaolopäivältä ei makseta palkkaa.
  • Irtisanomista helpotetaan niin, että työntekijän irtisanomiseen riittää ”asiallinen syy”. Tämä mitätöi kokonaan nykyisen työsopimuslain 7 luvun 2 pykälän, joka on kirjoitettu turvaamaan työntekijä mielivaltaisilta irtisanomisilta.
  • Yhteistoimintalain muutosneuvotteluja koskevat määräajat lyhennetään puoleen nykyisestä.
  • Alle 50 työntekijän yrityksiltä poistetaan velvollisuus ottaa irtisanottu työntekijä takaisin töihin, kun uutta työväkeä palkataan muutaman kuukauden kuluessa irtisanomisesta samantapaisiin töihin, joita irtisanottu työntekijä teki.

Hallitusohjelman tämän kappaleen ja joidenkin muidenkin kohtien tekstistä näkyy lisäksi, että hallituksen pyrkimyksenä on myös työehtosopimusjärjestelmän romuttaminen. Nykyisen käytännön mukaan laeissa määritetään minimitaso, jota vähintään on noudatettava. Työehtosopimuksilla on sitten voitu sopia monissa asioissa lakeja paremmasta tasosta.

Nyt hallitusohjelmaan on kirjattu kielto sopia lakia paremmista ehdoista. Ohjelman tässä kohdassa kielto koskisi ainakin lomautusta koskevaa ilmoitusaikaa ja työntekijän takaisinottovelvoitetta.

Hallitus kumoon

Näitä hallituksen suunnittelemia heikennyksiä ei tietenkään aleta vain sivusta seuraamaan. On saatava aikaan niin massiivinen joukkoliike, että hallitus saadaan kumoon ennen suunniteltujen kataluuksien toteuttamista.

Toreilla tavataan!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment