VALEUUTISIA

Nykyinen Pohjanhovi ei ole sotia nähnyt

Lauantaina 19.3. Ylen iltauutisissa kerrottiin pääministeri Sanna Marinin puhuneen Rovaniemellä järjestetyssä tilaisuudessa. Toimittajan mukaan tapahtuma oli ”monet sodat nähneessä Pohjanhovissa”.

Pohjanhovi on historiansa aikana nähnyt yhden sodan. Silloin entisenä liittolaisena Lappia hallinnoineen natsi-Saksan joukot polttivat ohikulkumatkallaan Rovaniemen. Silloin Pohjanhovistakin tuli vain hovinpohja.

Uudelleen rakennettu nykyinen Pohjanhovi ei onneksi ole joutunut kokemaan yhtäkään sotaa.

Samoissa uutisissa haastateltiin terveen ja hyvinvoivan näköistä ukrainalaista naista, joka kertoi olleensa kymmenen vuorokautta naapuritalon pommisuojassa ilman ruokaa ja vettä. Oikeastihan ilman vettä oleva ihminen kuitenkin kuolee kolmessa tai neljässä päivässä. Suotuisissa olosuhteissa joku voi selvitä viikonkin.

Kun uutisissa on tällaisissa pienissä asioissa aivan ilmiselviä vääriä tietoja, herää väistämättä kysymys siitä, kuinka paljon Ylen juttuihin voidaan yleensäkään luottaa. Itselläni luottamus on ollut heikkoa jo aikaisemminkin. Ukrainan sodan alkamisen jälkeen on toteutunut vanha viisaus, jonka mukaan totuus on aina sodan ensimmäinen uhri.

Lähetetty Lapin Kansaan 20.3.2022. Toistaiseksi ei ole julkaistu

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment