Afganistanin tilinpäätös

Talouselämä-lehdessä (29/2021) oli mielenkiintoinen artikkeli Afganistanin sotaretken tuloista ja menoista. Suomen kannalta johtopäätös voidaan tiivistää artikkelin otsikkoon ”Satoja miljoonia taivaan tuuliin”.

Artikkelin mukaan USA on käyttänyt Afganistanin sotaan 1 920 000 miljoonaa euroa. Suomenkin menot ovat ihan merkittävät, noin 850 miljoonaa euroa. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Salonius-Pasternakin mukaan Suomen rahanmenosta on koitunut hyötyjä lähinnä puolustusvoimille. Hyödyksi listataan myös Suomen ja Yhdysvaltojen suhteiden paraneminen. Kysyä tosin sopii ovatko läheiset suhteet Yhdysvaltojen kaltaiseen muihin maihin hyökkäilevään roistovaltioon oikeasti Suomelle ja suomalaisille hyödyllisiä.

USA:n rahankäytöstä ovat hyötyneet erityisesti aseita valmistavat yhtiöt. Afganistanissa paljon käytettyjä Tomahawk-risteilyohjuksia (hinta yli miljoona euroa/kpl) valmistavan Raytheon-yhtiön pörssikurssi on noussut noin 400 prosenttia sodan alusta. Muita isosti hyötyneitä aseteollisuusyhtiöitä ovat Northrop Grumman ja Lockheed Martin. Kummankin pörssikurssi on noussut sodan alusta reilusti yli 800 prosenttia.

Rahaa on kulkeutunut myös korruptoituneen hallinnon virkamiehille ja poliitikoille. Salonius-Pasternakin mukaan Afganistanissa liikkuessa tulee nopeasti vastaan hienoja palatseja, vaikka maa on rutiköyhä. Sellaisia taloja ei tavallisen virkahenkilön palkoilla makseta.

Artikkelissa pohditaan myös mihin USA:n valtava yli 1 900 miljardin euron suuruinen rahapotti olisi voitu järkevämmin käyttää. Kotimaassakin olisi runsaasti kaikenlaista korjattavaa; esimerkiksi monessa yhdysvaltalaisessa suurkaupungissa hanavettä ei voi edelleenkään juoda.

Suomenkin Afganistanin retkeen käyttämälle noin 850 miljoonalle eurolle olisi varmasti löytynyt järkevämpiä käyttökohteita kotimaassa.

Ottakaamme tästä reissusta opiksi: ei lähdetä enää USA:n ja Naton sotiin maailmalle.

Julkaistu Lapin Kansassa 27.8.2021

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment