Ilmasto vaatii: hävittäjäkauppa peruttava

Kansainvälisen ilmastopaneelin (IPCC) äskettäisen raportin mukaan ilmaston muutoksen pysäyttämiseksi tarvitaan kiireellisiä toimia kaikilla ihmisen toiminnan aloilla. Erityisesti on vähennettävä hiilidioksidin ja muiden ilmaston lämpenemistä aiheuttavien kaasujen pääsemistä ilmakehään.

Armeijan hävittäjät ovat merkittävä (ja turha) kasvihuonekaasujen aiheuttaja. Kauppalehden (5.8.2021) mukaan hävittäjien päästöt ovat vuodessa noin 140 000 hiilidioksidiekvivalenttitonnia. Traficomin tilastojen perusteella tämä vastaa suunnilleen 61 000 henkilöauton keskimääräistä vuosittaista päästöä.

Autojen uusien vuosimallien päästöt ovat vuosi vuodelta laskeneet. Lasku jatkuu ja kiihtyy sähköautojen yleistyessä ja sähköllä käyvän joukkoliikenteen kehittyessä.

Hävittäjien päästöjä ei kuitenkaan olla vähentämässä. Vaikka nykyisillä horneteilla olisi runsaasti käyttöikää jäljellä, niiden tilalle ollaan ostamassa kuutisenkymmentä uutta rynnäkköhävittäjää. Uudet tehokkaat koneet olisivat vuosikymmenten ajan suuri kasvihuonekaasujen päästölähde.

Asiantuntijoiden mukaan tehokas ilmapuolustus perustuu nykyisin ohjuksiin ja ilmatorjuntatykistöön. Hävittäjät ovat hyökkäyksiin käytettäviä erittäin kalliita aselavetteja. Tällaisia emme tarvitse, koska Suomi ei ole minnekään hyökkäämässä.

Kun sekä ilmastonmuutoksen torjuminen että maanpuolustuksen tarpeet puhuvat uusien rynnäkköhävittäjien ostamista vastaan, on korkea aika pysäyttää meneillään oleva kallis ja ilmastonmuutosta kiihdyttävä ostohanke.

Julkaistu Lapin Kansassa 17.8.2021

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment