KAIPOLA VALTIOLLE

Suomessa suuret irtisanomiset ovat työnantajille helppoja ja halpoja. Siksi meillä on vuosien mittaan nähty useita voittoa tuottavien tehtaiden sulkemisia. Viimeisimpänä esimerkkinä on UPM-yhtiön Kaipolan paperitehdas.

UPM:n tehtaat tuottivat viime vuonna voittoa lähes puolitoista miljardia, tilinpäätöksen mukaan 1 404 miljoonaa euroa. Yhtiöllä on myös varaa maksaa johtajille järkyttävän suurta palkkaa: toimitusjohtajan palkat ja palkkiot nousivat viime vuonna seitsemään miljoonaan euroon.

Yhtiöt julistavat mielellään olemassa olonsa tarkoitukseksi työpaikkojen luomisen. Tätä toistellaan erityisesti silloin, kun valtiolta ollaan ruinaamassa erilaisia tukia ja verohelpotuksia. Kaipolan tapaus ja muut vastaavat kannattavien tehtaiden lopetukset osoittavat kuitenkin tällaisten puheiden valheellisuuden.

Oikeasti tavoitteena on mahdollisimman suurten voittojen saalistaminen. Tätä tavoitetta toteutettaessa työntekijöiden työpaikkojen menettämisiä ei oteta huomioon.

Valtiolla sen sijaan on perustuslainkin mukaan velvollisuus huolehtia työllisyydestä. Siksi esitänkin, että valtio ostaa itselleen tämän valmiin voittoa tuottavan Kaipolan tehtaan. Ajan kanssa valtion kassaan kertyy tuloja ja samalla säästetään työpaikka sadoille työntekijöille.

Lähetetty 30.8. ja julkaistu Lounais-Lapissa 23.9.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment