YDINASEKIELTO NYT

Vaikka korona onkin hallinnut viime viikot kaikkea uutisointia, maailmassa on paljon muitakin tärkeitä ratkaisua odottavia kysymyksiä. Yksi niistä on ydinaseiden kieltäminen.

YK:n yleiskokous hyväksyi sopimuksen ydinaseiden kieltämisestä heinäkuussa 2017. YK:n seurantasivuston (http://disarmament.un.org/treaties/t/tpnw) mukaan sopimuksen on tähän mennessä allekirjoittanut 81 valtiota ja ratifioinut 37 valtiota Sopimus astuu voimaan, kun sen on ratifioinut 50 valtiota.

Nykyisen hallituksen ohjelman mukaan Suomi pyrkii kaikkien joukkotuhoaseiden kieltämiseen ja hävittämiseen. Ydinaseista hallitusohjelmassa todetaan erikseen että Suomi jatkaa ydinasekieltosopimuksen sisällön analysointia ja vertailua muihin sektorin keskeisiin aloitteisiin sekä seuraa aktiivisesti sopimuksen voimaansaattamisprosessin etenemistä. Prosessin edistyessä Suomi arvioi YK:n ydinasekieltosopimukseen liittymistä.

Voimaansaattamisprosessi etenee: YK:n seurantasivuston mukaan sopimuksen ratifioi viime vuonna 15 valtiota. Vaikka korona on haitannut asioiden valmistelua, on kolme valtiota kuitenkin ehtinyt jo tänäkin vuonna tekemään päätöksen ratifioinnista.

Vuoden 2019 loppupuolella markkinatutkimusyritys Kantar selvitti suomalaisten suhtautumista ydinaseiden kieltämiseen. Kyselyn tulosten mukaan 87 prosenttia suomalaisista kannattaa ydinaseiden täydellistä kieltämistä ja 84 prosenttia sitä, että Suomi allekirjoittaa YK:n sopimuksen ydinaseiden kieltämisestä.

Sopimuksen sisältö on varmasti tullut analysoitua ja voimaansaattamisprosessin etenemistäkin on seurattu. On siis aika noudattaa hallitusohjelman kirjausta ja suomalaisten ylivoimaisen enemmistön tahtoa ja liittyä ydinasekieltosopimukseen.

Kirjoitettu ja lähetetty 22.5.2020. Julkaistu Lounais-Lapissa 15.7.2020

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment