Kyllä rahaa on

Kun lääkäreiden ja hoitajien lisäämisestä on kysytty, tiedotusvälineet kertovat, että pääministeri Antti Rinne on valitellut rahan vähyyttä. Oikeastihan rahaa kyllä on; Suomi on rikkaampi kuin koskaan. Kysymys on siitä, mihin rahat käytetään.

Hallituksen ohjelmassa on varattu noin seitsemän miljardia euroa uusien rynnäkköhävittäjien ostamiseen ja noin 1,2 miljardia euroa neljän suuren sotalaivan rakentamiseen. Hallitusohjelmaan on kirjattu näiden sotakoneiden hankkimisen ohella myös tavoite tuhannesta uudesta yleislääkäristä.

Kysymys näyttää nyt olevan siitä, mitä hallituksen ohjelmaan kirjattuja asioita oikeasti ryhdytään toteuttamaan. Kun asioita pannaan tärkeysjärjestykseen, niin kyllä ihmisten hoitamisen pitäisi olla tärkeämpää kuin tappamisen. Laitetaan siis miljardit hoitajiin ja lääkäreihin eikä uusiin sotakoneisiin.

Tuoreiden uutisten mukaan satoja miljoonia riittää myös junamatkojen nopeuttamiseen etelän kaupunkien välillä. Täältä pohjoisesta katsottuna rautatierahat menevät väärään tarkoitukseen, kun Laurilan ja Tornion välinen rataosa on edelleen sähköistämättä samoin kuin Kolariin menevä ratakin. Ja Elijärven malmirata kasvaa pusikkoa.

Hallitusohjelman mukaan kymmenen miljoonaa euroa maksava sähköistys Kemi – Laurila – Haaparanta välillä toteutetaan. Onko tässäkin kysymys siitä, että joitain hallitusohjelmaan kirjattuja asioita toteutetaan ja toisia ei?

Julkaistu Lapin Kansassa 18.9.2019

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a comment